We don't use our body to get into a pose, we use the pose to get into our body
Bernie Clark

'The calm in the storm'

Yin yoga is de tegenhanger in ons hectische leven. Yin yoga laat je weer in contact komen met je lijf. Acceptatie, loslaten en naar binnen kijken.

 

Yin staat voor langzaam, zacht, passief. Voor vrouwelijkheid, de maan en de nacht. De tegenhanger Yang vertegenwoordigd juist de tegengestelde krachten in de natuur; mannelijk, de zon en de dag.  Yang staat ook voor snel, hard en actief. Het zijn tegenpolen, maar ze vullen elkaar aan en om goed te kunnen functioneren moeten ze in balans zijn.  

 

Bij Yin yoga gaat het erom dat je je spieren los laat. De meeste houdingen worden zittend of liggend uitgevoerd. De asana’s (houdingen) worden 3 tot 5 minuten aangehouden waardoor je de het bindweefsel (ligamenten, pezen, gewrichten en (myo)fascia) versoepelt en versterkt. 

 

Je leert dat als zich oncomfortabele of moeilijke situatie voordoen dat je hier niet direct op hoeft te reageren. Soms lossen zaken zich vanzelf op door enkel aanwezig te zijn, ze te erkennen en te accepteren. Op een lastige houding, het ervaren van vervelende emoties of onrustige gedachten reageren we vaak direct. We willen het oplossen of verzetten ons er lichamelijk of geestelijk tegen. Bij Yin yoga benaderen we dit dus op een andere wijze. 

Houdingen