Eet jij bewust? mindful eten

Eet jij bewust? Of stop jij gewoon in je mond waar je op dat moment zin in hebt? Misschien gaat dit wel in een tempo dat je eigenlijk niet eens weet wat je zojuist geproefd hebt? 

In onze maatschappij waar alle voeding, altijd en overal beschikbaar is, is dit niet zo gek. Er zijn ontzettend veel externe prikkels. Vaak gaat het heel ongemerkt en ben je alweer onbewust wat lekkers aan het snaaien. Helaas zijn dit vaak niet de dingen die gezond voor ons zijn en eigenlijk überhaupt geen voedingsstoffen bevatten waar ons lichaam iets mee kan. Je schiet er dus niets mee op. Op het tijdelijke gevoel van voldoening na dan. 😉

Veel bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft halen we uit eten. Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat we ons lichaam op de juiste manier voeden, zodat er een goede balans ontstaat in ons lichaam. Onze hersenen geven het honger- en verzadigingsgevoel aan. Ons spijsverteringsstelsel, wat loopt van mond tot anus, verteert onze voeding. Tijdens dit proces wordt onze voeding afgebroken en gebruikt ons lichaam de voedingsstoffen die we nodig hebben. Deze voedingsstoffen worden omgezet in energie of er worden bouwstoffen van gemaakt. Uiteindelijk verlaat het restant van de voeding ons lichaam als poep. 

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op onze gevoelens van honger en verzadiging. Hierbij kun je denken aan de voeding zelf (smaak), gewoonte, je lichaamsgewicht, weersomstandigheid en sociale factoren. 

Ben je bekend met mindful eten? Bewust en met aandacht bezig zijn met eten. Het is de bedoeling dat je rustig de tijd neemt voor je eten, dat je langzamer gaat eten, want je wilt je eten echt proeven en ervan genieten! 

Het begint al met het uitzoeken en het zien van het eten. Bewust je boodschappen doen, kiezen voor gezonde en voedzame producten. Daarna het bereiden van het eten. De geuren die vrijkomen tijdens het kokkerellen zorgen ervoor dat jouw lichaam zich klaarmaakt voor het eetmoment. De spijsvertering komt al op gang! Dit zal je allemaal helpen bij het goed kunnen verteren van het eten. 

Het eetmoment:

  • Ga lekker ontspannen aan tafel zitten
  • Zorg ervoor dat er geen afleidingen aanwezig zijn.
  • Schep het eten op je bord (maak je portie niet te groot) en kijk er even rustig naar.
  • Ruik lekker even aan de geuren die vrijkomen van je eten.
  • Neem een hap en proef wat er in je mond zit .
  • Welke smaakt heeft het?
  • Welke structuur heeft het? 
  • Kauw meerdere malen op je eten (dit kan wel 25 keer). Dit zorgt ervoor dat je langzamer eet.
  • Wanneer je gedachten afdwalen, haal je aandacht weer terug naar het eetmoment.
  • Geniet lekker van je eten en slik het rustig door.
  • Neem weer een nieuwe hap en herhaal alles weer opnieuw.
  • Pauzeer af en toe tussendoor. Leg je bestek even neer.
  • Eet tot je voldaan bent. 

Je zult merken dat de hele andere dingen ervaart en dat je echt geniet van je eten. Het werkt ontspannend en er is geen onrust in je lichaam, waardoor alle energie naar de vertering van je eten gaat en hiermee dus je spijsverteringsorganen. Doordat je goed kauwt neem je hier al optimaal je voedingsstoffen op. Doordat je bewuster en langzamer eet ga je ook beter om met je honger- en verzadigingsgevoel. Probeer eens of het iets met jouw eetgedrag doet? Misschien ga je nog wel meer van jouw eten genieten! Vaak ga je ook nog eens gezondere keuzes maken, doordat je echt bewust met je eten bezig bent.