De pauwer van een holistische leefstijl

Je kunt zoveel betekenen in je eigen gezondheid. Een goede gezondheid bereik je niet door een aanpassing op één enkel vlak, hiervoor moet je toch echt breder aan de slag. Een holistische kijk draait om het geheel. Lichaam, geest en ziel. Uiteindelijk zijn alle processen in een lichaam met elkaar verbonden en hebben hiermee invloed op elkaar. 

Een heel simpel voorbeeld; wanneer je moe bent zie je vaak dingen somber in. Krijgen negatieve gedachten net iets sneller de overhand en krijg je ook nog eens last van de meest gekke fysieke kwaaltjes. Herkenbaar?

In onze maatschappij denderen we maar door. We zetten onszelf en onze gezondheid nogal eens aan de kant. We gaan pas met onszelf aan de slag, wanneer we al klachten hebben ontwikkeld of ziek zijn. Dat is natuurlijk hartstikke dom! Je kunt zoveel aan je leefstijl doen, waardoor je je eigen gezondheid kunt optimaliseren. Juist dat contact met jezelf is zo belangrijk. Uit je hoofd en in je lijf, maar ook andersom, door goed voor je lijf te zorgen een fijn hoofd. Ik heb zelf een model gemaakt met pijlers die bijdragen aan een gebalanceerd lichaam. Door met deze pijlers aan de slag te gaan oefen je invloed uit op ontspanning, beweging en voeding met als doel om bewuster, gelukkiger en gezonder te worden.

Yoga
Yoga is de kern van dit model. Bij yoga beweeg je, maar ga je ook aan de slag met je ademhaling, mindfulness, meditatie en je hormonen. Combining the best things for the greatest results! Dat is ook de reden waarom mijn liefde voor yoga zo groot is.

Adem
De ademhaling is ontzettend krachtig en essentieel voor onze gezondheid en voor ons welzijn. Een goede inademing is nodig om de vitale organen van het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien en de verschillende lichaamssystemen goed te laten werken. Een goede uitademing zorgt ervoor dat afvalstoffen, waaronder koolstofdioxide, ons lichaam weer verlaten. 

Mindfullness
Wees bewust van wat er nu gebeurt, met aandacht, zonder oordeel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness stress, piekeren, angst en somberheid vermindert, en het gevoel van levenskwaliteit verhoogt. 

Meditatie
Meditatie helpt om stress te verminderen, helderheid te brengen, de concentratie te verbeteren en het bewustzijnsniveau te verhogen. Het leidt tot meer mentale rust, balans, energie, vertraagt het verouderingsproces van de lichaamscellen en zorgt zelfs voor een hoger geluksniveau.

Hormonen
Hormonen worden uitgescheiden door de endocriene klieren in ons lichaam. Van daaruit komen de hormonen in de bloedbaan en gaan naar verschillende delen van het lichaam om hier te doen wat ze moeten doen. Het is een heel complex systeem en heeft invloed op elke cel in ons lichaam. Ze hebben onder andere invloed op ons gevoel, gedrag, groei, seks en voorplanting. 

Voeding
We eten steeds meer voeding waar je lichaam niets mee kan. Het bevat geen voedingsstoffen die dienen als bouwstoffen voor je lichaam. Eigenlijk vervuil je je lichaam en dit zorgt weer voor ziekte en ongemak. Dit is toch niet wat je wilt? Daarom is gezonde en uitgebalanceerde voeding zo ontzettend belangrijk. 

Bij Pauwervrouw ligt nu de focus op de yogastudio, maar in de toekomst zal ik ook holistische gezondheidscoaching voor de vrouw gaan aanbieden, waar alle pijlers aan bod komen. Wil je graag een les boeken bij de yogastudio klik op onderstaande button.